Het is weeral feest!

Uit het Egeltje van september/oktober/november 2005

Het moest ongeveer de 2de week van juli geweest zijn. Ja, rond die tijd was het. De eerste ‘Terug naar school’ reclame viel in de bus! Net op tijd, want ja, we hadden nog maar anderhalve maand te gaan om alle schoolspullen te kopen.

Gelukkig gingen we dan al direct op koopjesjacht en hebben we niet gewacht tot eind augustus. Eind augustus, zo net voor het begin van de scholen, moet je helemaal niet op zoek gaan naar schoolmaterialen. Neen, dan koop je je cadeau’s voor Sinterklaas want er zijn dan nog maar een goede 3 maand te gaan alvorens de Sint weer in het land is. Hij is er alleszins op tijd bij. Zijn intrede doet de goedheilige man al op 12 november. Zorg alvast dat je alles in huis hebt, want voor hij er is, is er nog Halloween. Dit Engelse feest komt in Amerikaanse vorm overgevlogen. Neen, het is geen verkoopstruc van de grootwarenhuizen, pretparken, commerciële omroepen en middenstand. Neen, een extra feest is toch altijd gezellig. Wanneer vieren we trouwens Thanksgiving? Het is toch ongezien dat een feestdag op zo’n korte termijn ingeburgerd geraakt. Een goede marketingcampagne dat wel. Misschien moeten de bedenkers eens een campagne anti Vlaams Belang opstarten. Over een jaar weet niemand meer wie ze zijn.

Tussen al die inkopen voor Sint en Halloween mag je natuurlijk niet vergeten om je Kerstshopping te doen. Eind september zag ik al de eerste plastieken kerstbomen in een vitrine en stapels ballen en slingers in de rekken. Die moeten natuurlijk tijdig uit de rekken voor de solden.

Het wordt wel veel zo de 2de helft van het jaar. Misschien moeten we het een beetje spreiden. Maar ja, de eerste 3 maanden van het jaar is iedereen aan het skiën, of paasinkopen aan het doen. Wie heeft er trouwens geen paasboom staan tegenwoordig? Daarna beginnen de solden, o sorry, dat mag nog niet. Het zijn dan ook geen solden, wel uitverkopen, mega-kortingen en einde reeksen. Die worden op zich dan naadloos overgezet in echte solden, waarna we opnieuw bij ‘Terug naar School’, Sint, Halloween (ik dacht echt dat het eerst Halloween en dan Sint was, maar ja), Kerst, solden, …
Het is logisch dat er feesten zijn. Het is ook logisch dat er solden zijn. Het is eveneens logisch dat er producten aan de man worden gebracht. Maar wanneer is er geen feest, geen solden, geen speciale actie? Ik wil ook wel eens de gewone prijs betalen, niet de korting.
In de meeste gevallen is die gewone prijs trouwens een stuk lager dan de korting. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat bij een niet nader genoemd grootwarenhuis net over de grens met Schoten chips van een bepaald merk, in korting, altijd tot 10 cent meer kost dan zonder korting.

Maar ja, zolang we betalen, zolang we meedoen, zolang er interesse blijkt te zijn of zolang mensen er blijven intrappen, zolang kunnen ze verder doen. En ik die dacht dat het om het feest zelf ging, om de achterliggende gedachte, om de intentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.