Nog geen toekomst voor Runcvoorthof

Uit GvA

De academie voor beeldende kunsten neemt woensdagavond haar nieuwe locatie in de Van Heybeeckstraat in gebruik. Voor haar oude thuishaven, het Runcvoorthof, is nog geen nieuwe toekomst gevonden.

In januari 2005 ontdekte een aannemer asbest in het beschermde kasteel Runcvoorthof. De academie moest er onmiddellijk weg en vond tijdelijk onderdak op diverse locaties. De stad bereikte later een akkoord met de Regie der Gebouwen: het leegstaande belastinggebouw in de Van Heybeeckstraat werd de nieuwe locatie voor de kunstenaars.

Woensdagavond wordt er gefeest in de Van Heybeeckstraat, maar ondertussen is er nog geen schot in het dossier-Runcvoorthof. “Het verhaal is niet eenvoudig”, zegt districtsschepen Koen De Cock (CD&V). “Maar we gaan het kasteel zeker niet laten verkommeren zoals dat destijds gebeurd is met het kasteel in het Bouckenborghpark.”

District en stad zaten al enkele keren rond de tafel. De Cock: “Het financiële plaatje is natuurlijk erg belangrijk, en daarnaast moeten we ook weten hoe erg het gebouw er aan toe is. Merksem heeft in ieder geval ambities met het kasteel: de jeugddienst kan er bijvoorbeeld een nieuw onderkomen vinden. Er kan ook ruimte zijn voor polyvalente zalen en voor een baliefunctie voor het cultureel centrum en het jongerencentrum.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.