Waarom doen we dit eigenlijk?

Gisteren was het de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Naar goede (slechte) gewoonte heb ik dit dan maar opgezet. Ge weet wel ” songfestival jeuj later naar bed”. En het is toch het meest humoristische programma op TV. De tijd dat het Songfestival serieus moest genomen worden ligt al ver achter ons. Maar het wordt wel meer en meer humor waar ik niet meer mee kan lachen. Wat een nummers, wat een acts. Sommigen worden zo marginaal dat ze niet meer grappig zijn en dat ik me afvraag of de ‘zangers’ het nu niet door hebben of dat ze misschien echt zo zijn.
Maar al bij al heeft het Songfestival een bepaalde waarde, het is het enigste evenement (buiten sport) waar heel Europa (Israël? Turkije?) kan aan deelnemen. En het is het enigste evenement dat zo massaal wordt uitgezonden en bekeken. Naar mijn mening is het een evenement dat het Europa gevoel moet stimuleren. Maar dit doet het niet echt. Het zorgt eerder voor een slecht gevoel bij de West-Europeanen. Hoe is het mogelijk dat, sinds er zoveel landen bij kwamen, er jaar in jaar uit zoveel slechte nummers doorgaan naar de finale. Of erger nog, dat deze hoog scoren in de finale. En met slechte nummers bedoel ik echt wel slecht. Humor mag, een middelvinger naar het Songfestival ook, maar je hebt ook gewoon slecht.

Niet dat we onze Belgische inzendingen altijd zo fantastisch zijn dat we een kans zouden hebben om te winnen. Maar hoe sinds de stormloop van Oost Europese landen loopt er toch het een en ander mis. Ik wil niets zeggen over een verschil in kwaliteit, overal heb je goede en slechte nummers. Daar gaat het niet om. Maar het feit dat die landen elkaar zo rijkelijk belonen met punten is toch een beetje overdreven. België geeft Nederland meestal ook iets meer dan dat ze verdienen, maar hier lijkt het alsof ze enkel de buurlanden bekijken, daar de hoogste cijfers aan geven en dan zien we wel of er iets over blijft voor de rest. Met als resultaat dat je op bv. nummer vier een rotslecht nummer krijgt, waarbij je je afvraagt of er ergens wel iemand is die dit goed vindt. En er op bijvoorbeeld nummer 20 dan een nummerstaat dat echt de moeite is.

Aangezien we in dit geval toch nooit een kans maken om te winnen, laat staan om door te stoten naar de finale, waarom doen we dan eigenlijk nog mee? Waarom geven we er dan eigenlijk nog geld aan? Want het kost toch enorm veel, al die voorrondes, het verblijf, … Kunnen we niet beter gewoon thuis blijven en een Belgisch of BeNeLux songfestival organiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.