Regering moet Mosquito’s verbieden in België!

Op 26 juni werd in de Kamer, over de partijgrenzen heen, een resolutie voor het verbod op de verkoop en het gebruik van Mosquito’s in België goedgekeurd. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh, die zich van meet af aan verzette tegen deze jongerenonvriendelijke apparaatjes, is tevreden. Van de regering wordt nu een initiatief verwacht.

Mosquito’s produceren een ultrasone toon – met een frequentie tussen de 17.000 en 18.000 hertz – die alleen door kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar waarneembaar is (ik moet goede oren hebben, want ik hoor het irritante geluid ook). Bedoeling hiervan is zogenaamde “hangjongeren” weg te jagen. In Groot-Brittannië zouden er inmiddels meer dan 3.500 Mosquito’s hangen. In Nederland hebben blijkbaar al zestig gemeenten op zo’n 250 plaatsen Mosquito’s geïnstalleerd. Ook in Frankrijk, de VS, Australië en Zuid-Afrika blijkt de Mosquito aan een opmars te zijn begonnen.

Toen een bedrijf dat de Mosquito verdeelt in de Benelux ook enkele apparaten in ons land leverde, werd snel tot actie overgegaan.

Jef Van den Bergh:“Mosquito’s zijn discriminerend ten opzichte van jongeren en laten een hele groep minderjarigen de prijs betalen voor het maatschappelijk onwenselijk gedrag van een minderheid van de jeugd. Bovendien zijn gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten.”

In Groot-Brittannië, waar Mosquito’s een nationale plaag zijn geworden en hele delen van het land ontoegankelijk hebben gemaakt voor jongeren, klagen steeds meer jongeren over voortdurende hoofdpijnen alsook over oorpijn en –suizingen.

Veeleer dan de problematiek van hangjongeren negatief te benaderen en reactief op te treden, zijn preventieve maatregelen nodig. Zo bijvoorbeeld kunnen gemeentebesturen en jongerenorganisaties investeren in kleine voetbalveldjes in achtergestelde woongebieden of in andere recreatiemogelijkheden.

Overgenomen van de nieuwsbrief van Ludwig Caluwé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.