Nieuw Eilandje aan ’t Dokske in Merksem?

Op 30 mei was er op ATV een interview met Schepen van stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout(bekijk het hier). Hij pleit ervoor om op ’t Dokske in Merksem huizen te bouwen op de braakliggende gronden en de leegstaande fabrieken een nieuwe bestemming te geven. Zo zou er in Merksem ook de sfeer van het Antwerpse Eilandje kunnen komen.

Op zich een goed idee waar iedereen mee akkoord zal gaan. Het opwaarderen van een buurt is altijd goed.

Maar dit kan enkel als we rekening houden met betaalbaarheid en met de bestaande bewoners en industrie. Want op en rond het Eilandje zijn er veel vroegere bewoners verdwenen. En de industrie zorgt natuurlijk voor werkgelegenheid dicht bij de deur. Zo helpt dit ook de mobiliteit vooruit, mensen kunnen met de fiets naar het werk.

Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen of de omgeving wel helemaal geschikt is. De bedrijven willen we niet kwijt, maar we willen natuurlijk ook niet zomaar tussen de industrie wonen. Ludo van Campenhout spreekt over braakliggende panden. Maar ongetwijfeld is niet elk braakliggend gebied geschikt. Er moet zeker ook naar de kostprijs gekeken worden, anders wordt het onmogelijk om de huizen betaalbaar te houden. De ruimte is hier en daar misschien iets beperkter dan de schepen denkt.

Maar het uitbreiden van de woonomgeving en deze verbeteren? Daar kan eigenlijk weinig tegen ingebracht worden. Eigenlijk is het district hier al jaren aan bezig. Denk maar aan de speeltuin, de heraanleg van straten, …

Ook rond cultuur, jeugd, verenigingsleven, … gebeurt er veel in ’t Dokske. Denk maar aan Ontmoetingscentrum MerksemDok, de bewonersgroep Dokske, het project Living@Dokske. Meer kan natuurlijk, indien de budgetten aanwezig zijn. Maar het district is al goed op weg om de buurt op te waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.