{Vrijwilligers inbegrepen}

Vrijwilligers zijn belangrijk en moeten voldoende inspraak krijgen in het beleid. Maar het beleid moet vrijwilligers ook voldoende ondersteunen. En er gebeurt al wel wat in Merksem, maar hoe meer ondersteuning (wanneer gevraagd, niet opgedrongen) mag altijd.

Vrijwilligers zijn belangrijk, niet voor niets bevat het verkiezingsprogramma van CD&V Merksem een hoofdstuk rond vrijwilligers. Vrijwilligers hebben meestal een groot netwerk en daardoor een goed idee van wat er leeft bij de bevolking. Het is dan ook goed dat deze personen bij elkaar gebracht worden in verschillende adviesraden.
Jeugd-, sport-, cultuur- en seniorenraad zijn dan ook belangrijke gesprekpartners voor het bestuur. En deze gesprekken gaan in twee richtingen. Als voorbeeld neem ik graag de jeugdraad aangezien ik hier zelf nog deel van heb uitgemaakt. In de jeugdraad worden onder andere de verschillende subsidies waar een jeugdvereniging recht op heeft uitgelegd. Maar de jeugdraad krijgt ook de kans om als adviesraad te reageren op de plannen wanneer het district een straat gaat vernieuwen. Zo krijgt men niet alleen informatie, maar heeft men ook de kans om de eigen mening en visie te delen. Leuk om weten is dat er in dit laatste geval ook telkens een bericht terug komt met de melding welk voorstel van de jeugdraad men overneemt en welk niet (met de uitleg waarom niet).

Buiten deze raden mogen we zeker niet de verschillende vrijwilligers vergeten die op regelmatige tijdstippen iets organiseren in hun straat of wijk. Een buurtfeest, een kerststal, … het zorgt er allemaal voor dat de buren elkaar beter leren kennen. Het district moet dit dus zonder meer blijven steunen hier en daar financieel, maar vooral met raad en daad.

En af en toe die vrijwilligers eens in de bloemetjes zetten, ook dat moet kunnen. Zo doet Merksem al jaren mee met de dag van de vrijwilliger en wordt er al jaren een feestje gegeven voor de vrijwilligers in het jeugdwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.