Rits vooraan en het gaat vooruit

Het agentschap Wegen en Verkeer is een campagne gestart waarin wordt opgeroepen om beter te ritsen. Eindelijk! Nu de wetgeving nog aanpassen dat het ook echt verplicht wordt. Op een correcte wijze ritsen zorgt ervoor dat het verkeer vlotter gaat en dat er minder lange files staan. Maar blijkbaar zijn we in België geen fan van vlot verkeer.

Wanneer je ritst, wordt je meestal boos bekeken, in je gat gereden en je krijgt er nog een lichtshow en claxongeschal gratis bij. Raar, want in het buitenland werd het nut van ritsen reeds lang bewezen.

Trouwens, als het de bedoeling was om vroeger van baanvak te wisselen, waarom heeft men de baan dan zo aangelegd? Een weg leggen kost geld, gebruik hem dan ook. Ik ken verschillende plaatsen waar men, bijvoorbeeld om een rond punt op te rijden, naar 1 baanvak moet. Maar gedurende enkele kilometers liggen er 2 baanvakken. Dan heb ik nooit begrepen waarom je – vaak al zo’n 2 km voor het ritspunt – al naar het andere baanvak moet. Nochtans verwachten veel mensen dit.

Zelf heb ik het al meegemaakt dat iemand bewust tegen mijn auto reed omdat ik op een correcte wijze aan het ritsen was. Eerst reden we naast elkaar, dan liet hij ruimte en toen ik van baanvak veranderde gaf hij extra gas. Spijtig genoeg geen getuigen en aangezien een ritser een manoeuvre uitvoert, is hij altijd in fout.

Niet ritsen zorgt voor langere files en trager verkeer. Gebruik dan ook de voorziene ruimte. Blijf zo lang mogelijk doorrijden op beide rijstroken. Pas je snelheid aan. Laat ruimte voor het invoegend verkeer of voeg in zonder afremmen (zo blijft er een constante snelheid).

Meer info over de campagne van het agenstschap Wegen en Verkeer en een handleiding ritsen vind je op de site : RitsenDoeJeZo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.