Rookverbod in de nabijheid van kinderen

Prof. Roger Blanpain, emeritus KUL-hoogleraar arbeidsrecht en fervent tegenstander van roken, pleit voor een rookverbod in auto’s wanneer er ook minderjarige kinderen vervoerd worden. Blanpain wil de niet-naleving van dit rookverbod laten sanctioneren met een boete van 100 euro.

“Het organisme van kinderen is bijzonder gevoelig voor de effecten van passief roken. Hun afweersysteem is minder ontwikkeld dan dat van volwassenen. Dat brengt een groter risico op ademhalingsinfecties en neus-, keel- en ooraandoeningen met zich, als ze passief aan sigarettenrook blootstaan. De ademhalingsfrequentie bij kinderen is veel hoger en ze ademenen ook meer giftige stoffen in”, aldus Blanpain.

Reeds eerder werd in de Amerikaanse staten Arkansas, California, Louisiana, in Napels, Puerto Rico, Wolfville (Canada) en in andere plaatsen in de wereld een rookverbod in auto’s met minderjarigen ingevoerd. In California bedraagt de boete 100 euro. Ook in Nederland ligt een voorstel tot verbod op de tafel van de Kamer.

Hij heeft gelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.