Panorma 30/11 – Fijn stof in dieselland

Zondag een waarschijnlijk meer dan boeiende reportage in Panorama, op Canvas, over fijn stof.

Schoon genoeg – Fijn stof in dieselland

Fijn stof, je ziet het bijna nooit, maar het maakt zieken en doden aan de lopende band. België, en zeker het dichtbevolkte Vlaanderen, staat aan de absolute top in Europa. Jaarlijks sterven 12.000 Belgen een vroegtijdige dood door fijn stof. En vergeleken met dat andere fijnstofland Nederland doen onze politici daar erg weinig tegen.

Gemiddeld levert elke Belg dertien maanden van zijn leven in door de dodende smog. We voldoen op verre na niet aan de Europese fijnstofnormen.

De dieselmotor

Een van de hoofdschuldigen is de dieselmotor. Diesel stoot 50 keer meer fijn stof uit dan benzine. En laat België nu het dieselvriendelijkste land ter wereld zijn. De huidige fiscale maatregelen stuwen mensen en bedrijven almaar meer naar dieselwagens.

Enkele voorbeelden : diesel is na raffinage de helft duurder dan benzine, maar de Belgische accijnzen maken ze aan de pomp een stuk goedkoper. En in Nederland worden roetfilters stevig gesubsidieerd, bij ons zo goed als niet.

Bouwwoede

En ook de manier waarop we met onze ruimte omspringen, jaagt fijn stof de lucht in. De Vlaamse overheid heeft resoluut gekozen voor de uitbouw van Vlaanderen tot logistieke topregio van Europa. En dus botsen de economische belangen met de belangen van de gezondheid, want logistiek betekent verkeer, veel verkeer.

Zo onderzoekt Panorama onder meer de plannen om de Brusselse Ring tussen Zaventem en Groot-Bijgaarden te verbreden, op sommige trajecten tot 17 rijstroken. Daardoor dreigt de Ring nog meer verkeer aan te zuigen, en snel weer dicht te slibben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.