Fietsen in de stad

JongCD&V Antwerpen wil een nieuw fietsbeleid in de stad.

Bekijk de filmpjes:

Filmpje 1
Filmpje 2

Sinds enkele dagen is de hetze rond fietsdiefstallen in Antwerpen terug van weggeweest. Wie kent er ondertussen het Youtube-filmpje niet van de dappere jongeman die een constructiefout in de Antwerpse fietsenstallingen pijnlijk blootlegt en wegrijdt met een fiets, ook al is die in principe goed beveiligd?

JONG-CD&V Antwerpen is overtuigd dat dit niet het meest optimale uitleensysteem is. Op dit moment zijn er wel reeds de fietsen van Fietshaven, maar deze fietsen zijn toegewezen aan een individuele persoon en kampen met hetzelfde probleem van veilige en vlotte stalling. Wij stellen daarom het concept van de public bikes voor. Onder andere in Brussel hebben deze zogenaamde leenfietsen reeds hun nut bewezen. Wat houdt het in? Op strategische plaatsen in en rond het Antwerpse zou men stallingen met leenfietsen plaatsen. In deze stallingen staan dan een aantal fietsen, die door middel van een abonnement gebruikt kunnen worden voor (relatief) korte afstanden. Het is de bedoeling dat je de fiets in dezelfde of een andere fietsenstalling terugplaatst, naargelang je doel. Dit is uitermate handig indien je zelf niet over een fiets beschikt en hem in feite enkel nodig hebt voor kleine verplaatsingen.

Stel, je woont aan het St. Jansplein en moet naar de Groenplaats. Je kan dan een fiets nemen uit de stalling aan het St. Jansplein en hem vervolgens achterlaten in de stalling aan de Groenplaats. Dit alles gebeurt door middel van je identiteits- of abonnementskaart. Later doe je gewoon het omgekeerde. Simpel, toch?

Dat dit de ideale manier is om sneller ter plaatse te raken en het drukke verkeer te vermijden staat buiten kijf. Verder moet men ook rekening houden met het feit dat het voor jongeren niet altijd evident is de eigen fiets kwijt te geraken, met alle veiligheidsrisico’s vandien. JONG-CD&V Antwerpen gelooft dat dit systeem, naast haar toeristisch potentieel, ook een meerwaarde biedt voor haar eigen Antwerpse jongeren en zo de fietsdiefstallen een halt kan toeroepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.