6 jaar geleden: Jeugd

Vandaag een ander, zeker nog actueel punt. Het Jeugdbeleid!

Mening (in’t kort): Betere ondersteuning, minder administratie, meer geld, …

Hoe zit het er mee: Rond een betere ondersteuning en minder administratie kunnen we alleszins melden dat de Merksemse en ook de Stedelijke jeugddienst doet wat ze kunnen. Ook dankzij het internet en de uitgebreide websites van o.a. de stad Antwerpen is hier het een en ander verbetert ten opzichte van 6 jaar geleden. Maar het blijft een probleem als iemand die in leiding staat te veel papieren moet invullen. Het is misschien een goed idee dat de jeugddienst een enquête organiseert binnen het jeugdwerk om zo een goed beeld te krijgen over al het papierwerk. Dit gaat natuurlijk van eenvoudige zaken tot bijvoorbeeld documenten i.v.m. bankzaken. Wanneer er een duidelijk overzicht is van wat de jeugdbewegingen moeten doen, kan de jeugddienst hier beter bij helpen of – dromen mag – een deel van deze taken overnemen.

Wanneer we het over geld hebben dan is het handig te weten dat de subsidies de afgelopen jaren werden hervormd. De toekomst zal nog moeten uitwijzen of het nu echt eenvoudiger en beter is. Het kan alleszins allemaal via het internet en zou overzichtelijker moeten zijn. Maar al bij al kunnen we toch zeggen dat meer en uitgebreider altijd welkom is. Maar dat is op elke dienst en op elk beleidsdomein zo.

Een ander punt dat ik 6 jaar geleden aanhaalde is het gebrek aan personeel. Er zou moeten gestreefd worden naar een bezetting van 1 personeelslid per 10.000 inwoners. Telkens minstens een jeugdconsulent en administratieve kracht die dan worden aangevuld door extra administratieve krachten en jeugdwerkers. Vanaf 50.000 inwoners kan men dan een tweede jeugdconsulent aanwerven. Met zijn >40.000 inwoners zouden er op de jeugddienst minstens 4 personeelsleden moeten zijn. Hier zijn we nog lang niet!

Ik had het ook over communicatie. Daar is wel het een en ander gebeurt. Er is de Merksemse verenigingengids, er is een uitgebreide communicatie als er activiteiten zijn. Zo is er De Nieuwe Antwerpenaar, de site jeugd.antwerpen.be, de Antwerpse (en dus ook Merksemse) samenwerking met de UitAgenda, … Het kan altijd nog uitgebreider, maar over communicatie hebben we weinig te klagen

Een centrale ligging voor de jeugddienst. Die komt er aan, de jeugddienst zit nu in Bouckenborg en verhuist nadien naar het gebouw in het gemeentepark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.