CD&V bezorgdheden na 1 jaar nieuw bestuur

Persbericht CD&V Merksem

De nieuwe bestuursmeerderheid is sinds 1 jaar aan het werk. Het eerste echte budget (2014) en de meerjarenplanning voor deze legislatuur werden aan de districtsraad voorgelegd. Tijd voor een eerste evaluatie.

  • In Merksem kan niemand ernaast kijken, de werken aan de Bredabaan zijn in volle gang. Niet tegenstaande dit in de eerste plaats een project van het Vlaamse gewest is, heeft ook het districtsbestuur een belangrijke taak: communicatie. En juist hier blijven vele kansen onbenut en laat het Merksemse districtsbestuur steken vallen. Niet alleen ten aanzien van de  omwonenden, maar zeker ook t.a.v. de handelaars op de Bredabaan die alle moeite van de wereld hebben om deze moeilijke periode te overbruggen. Goede afspraken, duidelijke communicatie, betere signalisatie, zou veel ongemak en wrevel voorkomen.
  • CD&V Merksem is zeer blij dat er een plan op tafel ligt om de atletiekpiste aan de Rode Loop te vernieuwen. Olse Atletiek is een monument van een sportclub dat alle ondersteuning verdient. Alleen komt de helft van het kostenplaatje (bijna 0,5 miljoen euro) op rekening van het district. Dit is geen symbolische bijdrage, maar een zeer belangrijke investering (investeringsbudget district is +/- 1,5 miljoen euro/jaar). Vermits de sportinfrastructuur volledig onder de bevoegdheid van de stad valt en niet van het district, kunnen we niet anders dan besluiten dat dit een verkapte stedelijke besparing is ten koste van het district. Over een eventuele meerprijs, zijn er geen afspraken gemaakt…
  • Rond het Runcvoorthof is het akelig stil. Alle partijen schoven dit als blikvanger naar voor in hun campagne. Bij de plannenmakers van de nieuwe bestuursploeg is er op dit front blijkbaar een acuut geheugenverlies.
  • In de vorige bestuursperiode werden met veel succes de speeltuinen van het gemeentepark en Distelhoek volledig vernieuwd. Gelijkaardige en noodzakelijke acties waren gepland voor de lokale speelpleintjes van Kwadeveldenplein, Leiebos en Wijngaardberg. Al deze plannen werden voorlopig opgeborgen voor een (misschien niet realiseerbaar) avonturenpark in Bouckenborgh. De Merksemse kinderen? Zij spelen voorlopig voort op versleten of verdwenen speeltuigen.
  • De huisvesting van de Merksemse jeugddienst was nog zo’n constante in de campagnefolders. De remises van Bouckenborgh zouden een heus jeugdcentrum worden met links het Jongerencentrum Bouckenborgh en rechts de Merksemse Jeugddienst.  Prachtig plan, alleen blijft het tot nu toe dode letter.Ontmoetingscentrum Merksem Dok wordt geïntegreerd in CC Merksem. Op zich een uitdagende evolutie. Alleen wordt deze integratie vanaf de start een lijdensweg: onvoldoende middelen, onduidelijke visie en een bedenkelijke besluitvorming.
  • Het Fort van Merksem wordt overgedragen van de stad naar het district. Applaus op alle banken, totdat blijkt dat er geen centen meekomen voor het onderhoud. De karige districtsmiddelen voor groenonderhoud komen nog meer onder druk.
  • Het Laaglandpark, een initiatief van de vorige bestuursploeg, moest zorgen voor meer groen in Merksem. Een groene long als buffer tussen snelweg en bewoning. De eerste bomen werden in de vorige legislatuur gepland, ook toen ging dit niet zonder slag of stoot, maar ze staan er. Op het vervolg is het blijkbaar nog even wachten.

Tot slot is het niemand ontgaan dat deze bestuursploeg eerder lijkt op een koel verstandshuwelijk dan op een dynamische ploeg die gelooft in hun project én in elkaar. Na 1 jaar is het voor ons meer dan duidelijk: Merksem verdient beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.