Vanaf 1 maart boetes voor vervuilende voertuigen in de LEZ

De meerderheid zal het ondertussen al wel weten, maar sinds 1 februari is de lage-emissiezone in Antwerpen van kracht, maar vanaf 1 maart worden er ook geldboetes uitgeschreven !

De lage-emissiezone is ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. De meest vervuilende voertuigen mogen niet meer rijden in het gebied tussen de Ring en de Schelde. Ook Linkeroever valt onder de lage-emissiezone. Februari was de waarschuwingsperiode, vanaf 1 maart worden er boetes uitgeschreven.

In de maand februari gold een waarschuwingsperiode. Automobilisten die met een niet-toegelaten voertuig de LEZ inreden, ontvingen een waarschuwingsbrief of krijgen die eerstdaags in de brievenbus. Vanaf 1 maart riskeren overtreders een administratieve geldboete van 125 euro.

Wie naar Antwerpen komt met de wagen, checkt dus best eerst of het voertuig de LEZ nog binnen mag. Op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ staat een eenvoudige test om uw voertuig na te kijken. Als daaruit blijkt dat het voertuig niet binnen mag, moet u een alternatief kiezen. In bepaalde gevallen kan u een tijdelijke toelating krijgen.

Wie kiest voor een duurzaam alternatief zoals het openbaar vervoer of de fiets kan altijd in de LEZ rijden. Bovendien stimuleert de stad duurzame verplaatsingen. Zo kunnen Antwerpse werknemers die de auto laten staan, een korting krijgen bij de aankoop of het onderhoud van een e-fiets als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Verder wordt autodelen gestimuleerd.

Welke voertuigen voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor de LEZ?
Of een voertuig de LEZ wel of niet binnen mag, hangt af van zijn Euronorm. Hoe hoger de Euronorm, hoe schoner het voertuig is. Voor voertuigen op benzine, CNG en LPG moet de Euronorm minstens 1 zijn. Voor dieselvoertuigen geldt Euronorm 4 of hoger. Een dieselvoertuig met Euronorm 3 mét roetfilter kan de zone ook nog in tot en met 31 december 2019. De onlinetest geeft uitsluitsel of uw voertuig voldoet of niet. In 2020 en 2025 verstrengen de toelatingsvoorwaarden.

Wat als een voertuig niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet?

  • Diesel Euro 3 zonder roetfilter: tijdelijke toelating tegen betaling
    Dieselvoertuigen met Euronorm 3 die géén roetfilter hebben, mogen de LEZ enkel binnen met een tijdelijke toelating tegen betaling. De tarieven zijn afhankelijk van het soort voertuig en de duur van de toelating. De online-aanvraag kan tot uiterlijk de dag voor het betreden van de LEZ ingediend worden met de registratietool.
  • Alle andere voertuigen: LEZ-dagpas
    Alle andere voertuigen die niet aan de toegangsvoorwaarden voldoen, zijn maximaal 8 keer per jaar welkom in de stad met een LEZ-dagpas. De LEZ-dagpas is online verkrijgbaar en kan vooraf of op de dag zelf aangekocht worden. Vanaf maart is de LEZ-dagpas ook beschikbaar aan de nieuwe parkeerautomaten met aanraakschermen in de binnenstad.
  • Registratie
    Sommige voertuigen die niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, mogen de LEZ toch binnen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen en zich registreren. Dit geldt bijvoorbeeld voor aangepaste voertuigen van personen met een handicap. Ook toegelaten voertuigen met een buitenlandse nummerplaat (behalve Nederlandse) moeten zich registreren. De registratie kan tot 24 uur na het binnenrijden van de LEZ en is gratis. Een voertuig registreren kan online via de registratietool.

Een dagpas of tijdelijke toelating aanvragen en registreren kan via www.slimnaarantwerpen.be/LEZ. Daar vindt u ook meer informatie over de lage-emissiezone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.