Energie

Sluimerstand

Wanneer je een toestel in sluimerstand of stand-by zet blijft het elektriciteit verbruiken. Door alle toestellen telkens echt uit te schakelen, bespaar je jaarlijks minstens 100 euro.

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop verbruikt een dvd-speler meer tijdens de uren dat hij stand-by staat dan tijdens al de uren samen waarin hij wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor een televisietoestel dat drie uur per dag aanstaat en vervolgens in “stand-by” wordt gezet. Of nog: slechts 8 procent van het verbruik van een printer is te danken aan printwerk, de rest van de rekening dikt aan wanneer het toestel niet wordt gebruikt.

Besparen?
Gebruik dus de aan/uitknop (TV, DVD, Video, printer, …) ipv de stand-by. Maar weet dat sommige toestellen dan ook nog onder spanning blijven staan. Gebruik daarom een stekkerblok met een schakelaar. Zo kan je de stroom echt onderbreken. Toestellen die je lange tijd niet gebruikt, kan je uit het stopcontact trekken. Haal oplaadbare toestellen uit het stopcontact wanneer ze zijn opgeladen. Denk hierbij ook aan een GSM en een laptop. Voor deze toestellen is het trouwens beter om tijdig de stekker er uit te trekken, de batterij zal langer meegaan. Dit geld ook wanneer je op de laptop aan het werken bent.

Ook volgende tips kunnen je helpen om zuiniger om te gaan met energie:

  • Doof de lichten wanneer u een ruimte of een gang verlaat.
  • Beperk het aantal lampen in de ruimte waarin u zich bevindt en stem de lichtsterkte af op de uit te voeren taak (koken, lezen,…).
  • Gebruik lampen die weinig verbruiken. (Led, spaarlampen, …)
  • Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt.
  • Verwarm de leefruimten tot maximaal 19-20 graden. Laat de temperatuur ’s nachts of als u niet thuis bent, zakken tot maximaal 15 graden. (niet minder, want als u terugkomt moet u het ook opnieuw opgewarmd krijgen) Stel de temperatuur in op 12 graden als u langdurig afwezig zult zijn.
  • Sluit ’s avonds de gordijnen en rolluiken, zo blijft de warmte binnen.
  • Gebruik uw wasmachine, droogkast en vaatwasser zoveel mogelijk tussen 22u en 6u. Zeker indien u een 2-voudig tarief hebt.
  • Was op lage temperatuur, bijvoorbeeld 30 graden. De moderne wasproducten kunnen op deze temperatuur ook werken.
  • Trek de lader van uw gsm of laptop uit het stopcontact wanneer het opladen afgelopen is. Niet alleen is dit beter voor de batterij, indien hij in blijft, verbruikt de lader.